Näin otat yhteyttä poliitikkoon ja päättäjään
Vaalit ovat tärkeää vaikuttamisen aikaa. Politiikassa ja yrityksissä tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan suureen joukkoon ihmisiä ja heidän arkisiin valintoihinsa. Lait, säädökset, yritysten tarjonta ja mainonta ohjaavat monissa asioissa ihmisten käyttäytymistä.
Valtio, kunnat ja seurakunnat tekevät myös päätöksiä, jotka vaikuttavat esimerkiksi suomalaisten metsien käyttöön. Näihin tahoihin vaikuttamiseen saat neuvot WWF:n metsävaikuttamisoppaasta.
Poliitikot vetoavat kansan ääneen ja yritykset asiakkaiden kysyntään. Jotkut jopa toivovat ääneen kansalaispainetta, joka tukee ja helpottaa päätöksentekoa. Siksi on tärkeää, että annat äänesi kuulua sinulle tärkeissä asioissa.
Moni arastelee turhaan yhteyden ottamista, koska ajattelee, että ei tiedä asiasta tarpeeksi. Asiantuntemusta tärkeämpää on kertoa oma tarinasi: miksi toivot muutosta ja miten ekokriisi vaikuttaa sinun elämääsi.
Soita, lähesty somessa tai lähetä sähköpostia
Kerro kansanedustajalle tai kuntapäättäjälle lyhyesti ja ytimekkäästi, mikä on huolenaiheesi ja mitä odotat päättäjän tekevän asialle. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija: riittää, että sinulla on omakohtaista sanottavaa.
Voit osalistua kampanjoiden valmiiksi laadituilla viesteillä, mutta yksityishenkilöiden omalla äänellään ja tarinallaan kirjoittamat viestit erottuvat massaviesteistä.
Voit viitata tilastotietoon tai faktaan, mutta muista liittää itsesi asiaan. Tärkeintä ja tehokkainta on kertoa, miksi olet henkilökohtaisesti huolissasi ekokriisistä ja miten se liittyy omaan elämääsi.
Ilmastotieteilijä Katharine Hayhoe muistuttaa, että keskusteluissa faktatietoja hyödyllisempää on vedota arvoihin ja siihen, miten ekokriisi vaikuttaa meihin henkilökohtaisesti, sinuun ja minuun.
Liitä ongelma johonkin sellaiseen asiaan, josta keskustelukumppani jo valmiiksi välittää. Jos onnistut löytämään jotain yhteistä – vaikkapa kotiseudun tai yhteisen harrastuksen – keskustelkaa siitä, miten ilmastokriisi ja lajikato vaikuttavat tuohon asiaan.
Muista myös kiittää! Pieni mutta äänekäs ilmastotoimia vastustava vähemmistö tarvitsee vastapainokseen voimaa positiivisista viesteistä, jotka kannustavat jatkamaan työtä ympäristön hyväksi.
Moni poliitikko on sosiaalisen median kanavissa. Somessa viestiminen tavoittaa paljon muitakin kuin vastaanottajan, mutta kaikilla kansanedustajilla ja kuntapoliitikoilla ei ole sometiliä. Sähköpostia tulee joillekin edustajille hyvin paljon, joten kannattaa harkita sähköpostin ohella perinteistä kirjepostia tai puhelinsoittoa.
Kirjoita omalla nimellä tai esittele itsesi puhelimessa. Vaikka vetoaisit tunteisiin, ole asiallinen ja mene suoraan asiaan.
Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi at eduskunta.fi. Posti menee perille osoitteella 00102 EDUSKUNTA. Kaikki sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot löydät Eduskunnan verkkosivuilta.
Kunnanvaltuutettujen ja lautakuntien jäsenten yhteystiedot ovat kaupunkien omilla verkkosivuilla.
Vaikuta vaalikojuilla
Vaalit ovat vaikuttajan parasta aikaa, koska äänestäjiä havittelevat ehdokkaat suorastaan haalivat ihmisiä kojuilleen. Koskaan muulloin et koe olevasi yhtä haluttu tai mielipiteesi olevan yhtä kiinnostava kuin vaalien alla!
Ehdokasta jututtaessa kaikkein tärkeintä on kertoa, että olet huolestunut ympäristön tilasta ja että odotat päättäjiltä järeitä toimia. Sinä olet se kansan ääni, johon politiikassa vedotaan.
Voit myös esittää selkeitä kysymyksiä eri puolueiden ehdokkaille: mikä on ratkaisuehdotuksenne asiaan x? Kannattaa lähestyä monia eri puolueita, varsinkin niitä, joiden ilmasto- ja ympäristökannat eivät ole vielä kovin vakuuttavia.
Jos poliitikkojen lähestyminen yksin tuntuu vaikealta, lyöttäydy mukaan järjestöporukkaan. Mitä useampi kansalainen tuo kohtaamisissa esille huolensa, sitä enemmän vaikutusta sillä on. Poliitikkojen tehtävä on olla kiinnostunut siitä, mitä kansan mielessä liikkuu.
Tutustu useiden järjestöjen yhteiseen Oikeudenmukainen siirtymä -kampanjaan ja eduskuntavaaliehdokkaisiin, jotka ovat sitoutuneet kampanjan tavoitteisiin.
Tutustu vaalikojukeskustelujen tueksi järjestöjen materiaaleihin:
Suomen luonnonsuojeluliiton kuntavaaliviestit
WWF:n kysymyspatteri kuntavaaliehdokkaiden kanssa keskusteluun
Luonto-Liiton kuntavaaliteesit
Ole yhteydessä myös vaalien välillä
Ympäristön ja ilmaston puolesta äänestäminen on yksi merkittävimmistä ilmastoteoista, mutta älä unohda vaalien välistä aikaa. Kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut ovat meidän valitsemiamme luottamushenkilöitä.
Sähköpostiviestien, kirjeiden ja somekontaktien lisäksi päättäjiä voi tavata normaalioloissa myös lähes kasvokkain. Monissa kaupungeissa järjestetään asukasiltoja ja kyselytunteja, joissa paikalla on kaupungin johtoa. Mene paikalle kysymään ja keskustelemaan. Yleisissä tilaisuuksissa kysymyksesi ja kommenttisi kuulee moni muukin asukas.
Lue myös:
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös
10 syytä lähteä mukaan ilmastotoimintaan
Tule mukaan ja ole osa ratkaisua.
Ami Värtö tekee ilmastotoimintaa somessa
"Jos minulla on jokin keino vaikuttaa, koen, että minun täytyy käyttää se."
Onko kansalaistoiminnalla vaikutusta?
Toimintaan tarvitaan nyt myös ihmisiä, joilla ei ole taustaa missään……