Mitä on ilmastotoiminta?

Yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ilmastotoiminta tarkoittaa tekoja, joita ihmiset tekevät yhdessä muiden kanssa saadakseen aikaan yhteiskunnallista muutosta ilmastokriisin hidastamiseksi. Isoihin linjoihin vaikuttamalla arjessa on helpompi tehdä hyviä valintoja.

Ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kriisin tehokkain ratkaisu on päästöjen vähentäminen ja tuotannon ja kuluttamisen muuttaminen mahdollisimman vähän luontoa kuormittavaksi.

Jotta jokaisen ei tarvitse syyllistyä ja tuskailla arkisten valintojensa kanssa, tarvitaan isompia, niin sanottuja rakenteellisia muutoksia. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan tavallisten ihmisten vaikuttamista meitä kaikkia koskettaviin asioihin. 

Yhteiskunnallisena ilmastotoimijana et ole vain passiivinen kuluttaja vaan aktiivinen muutoksen tekijä. 

Kuka tahansa voi osallistua ilmastotoimintaan. Et tarvitse erityisiä taitoja tai osaamista, vaan jokaiselle löytyy ilmastoliikkeessä oma paikkansa. 

Voit ottaa yhteyttä päättäjiin ja yrityksiin, kirjoittaa mielipidekirjoituksen lehteen, liittyä vapaaehtoiseksi kansalaisjärjestöjen toimintaan tai tukea niitä rahallisesti, osallistua mielenilmauksiin tai suoraan toimintaan. 

Voit vaikuttaa taiteen ja käsitöiden avulla ja jakaa omia ideoitasi ystävien kanssa. Teetpä isoja tai pieniä tekoja, tärkeintä on, että teet ilmastotekosi näkyväksi muillekin kuin itsellesi. 

Osallistuminen ilmastotoimintaan voi tarkoittaa äänestämistä ilmastotekojen puolesta, keskustelun herättämistä ja uusien toimintatapojen ehdottamista omalla työpaikalla tai harrastusporukassa, taloyhtiössä, ammattiliitossa tai seurakunnassa. 

Se voi olla osallistumista keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja muiden aktiivisten toimijoiden viestin vahvistamista jakamalla ja kommentoimalla heidän viestejään. 

Ilmastoliike on miljoonien ihmisten toimintaa

Et ole yksin. Suurin osa maailman ihmisistä haluaa päättäjiltä vaikuttavia ilmastotoimia. Muiden kanssa toimiminen antaa voimaa ja merkityksellisyyden tunnetta, lieventää ympäristöahdistusta, vahvistaa elintärkeää kansalaisliikettä ja tekee päättäjille näkyväksi kansan tahdon. Se luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa yhteisön siteitä. 

Ilmastoliikkeeksi kutsutaan maailmanlaajuista liikehdintää, joka tähtää ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sen vaikutusten pienentämiseen. Ilmastoliikkeeseen kuuluu kansalaisjärjestöjen lisäksi verkostoja ja kaikkia vapaamuotoisia liikkeitä, joissa ihmiset kokoontuvat toimimaan yhdessä ilmaston puolesta. 

Ilmastotoimintaa on maapallon kaikilla mantereilla, ja siihen osallistuvat miljoonat ihmiset. Ilmastoliikkeeseen kuuluvat esimerkiksi ilmastomarssit, nuorten aloittamat ilmastolakot sekä ruohonjuuritason vaikuttaminen kaupungeissa ja muissa yhteisöissä.

Ekokriisi on ihmiskunnan historian vakavin kriisi, ja se vaikuttaa kaikkeen ihmisen toimintaan. Meillä on mahdollisuus pelastaa paljon, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia.