Mistä voimia ilmastotoimintaan? 15 vinkkiä jaksamiseen 

Ympäristökriisi on raskas ja ahdistava asia. Tunteita voi kanavoida yhdessä tekemiseen, mutta vapaaehtoistoiminnastakin voi tulla uuvuttavaa: haasteet ovat isot, ja aikaa on vähän. 

Tärkeintä on muistaa, että et ole yksin eikä maailman pelastaminen ole vain sinun harteillasi. Nämä käytännön vinkit jaksamiseen on kerätty ympäristötoiminnassa mukana olevilta aktiiveilta.

 1. Pidä kiinni harrastuksista, jotka ovat sinulle rakkaita ja rentouttavia. Tee asioita, jotka tuovat iloa ja voimaa, ja harrasta sellaista liikuntaa, josta pidät. Katso elokuva, lue kirja tai pelaa lautapelejä.
 2. Perusta ystävien kanssa viestiryhmä, jonne voit purkaa tunteitasi turhautumisesta ja surusta mustaan huumoriin.
 3. Varaa toiminnan lomaan aikaa vapaamuotoiseen hengailuun, tutustumiseen ja kokemusten jakamiseen muiden samoja asioita tekevien kanssa.
 4. Lepää ja pidä kunnon tauko ilmastotoiminnasta. Uupuneesta ilmastotoimijasta ei ole iloa kenellekään. 
 5. Älä lannistu siitä, että maailma ei muutu yhdessä yössä. Muista, että tämä on maraton, ei pikamatka.
 6. Kiittäkää toimintaryhmässä toinen toisianne. Voitte kehittää toisillenne sopivan muodon, jotta muistatte antaa kiitokset säännöllisesti.
 7. Juhlistakaa yhdessä saavutuksia. Arjen pyörityksessä edessä näkyy usein vain seuraava välietappi, mutta joskus pitää muistaa myös katsoa taaksepäin ja iloita siitä, mitä on saatu aikaan.
 8. Kun ideoitte ryhmässä uusia tempauksia, valitkaa ensimmäiseksi toteutettaviksi sellaiset toimet, joissa on pienin vaiva ja suurin vaikutus. Vapaaehtoistyössä on viisainta jättää jonon viimeiseksi ne ideat, jotka teettävät eniten työtä ja joilla on pienin vaikutus.
 9. Älä seuraa somea ja huonoja uutisia vuorokauden jokaisena valveillaolotuntina. Kokonaiset uutisilta pyhitetyt päivät ovat sallittuja. 
 10. Liiku tai istuskele luonnossa, tutki maisemaa kaikilla aisteillasi. Ympäristön väreihin, muotoihin, tuoksuihin ja ääniin keskittyminen on palauttavaa.
 11. Tee hyvien asioiden aarrearkku, jonne keräät rohkaisevia uutisia ja toiveikkaita tarinoita.
 12. Kun aloittelet toimintaa tai kun olet hyvin väsynyt, ota hoitaaksesi tehtäviä, joissa saat käyttää vahvuuksiasi ja supervoimiasi. Uuden opettelu ja itsensä haastaminen on innostavaa, mutta kun tarvitset hengähdyshetkeä, palaa puuhiin, joiden hallitseminen antaa sinulle itsevarmuutta.
 13. Pidä yllä päivittäisiä tai viikoittaisia rutiineita, jotka vahvistavat hyvinvointiasi. 
 14. Huolehdi perustarpeista: riittävästä unesta, ravinnosta ja sinulle sopivasta määrästä sosiaalisia kontakteja.
 15. Pidä taukoa kuormittavista keskusteluista somessa ja kasvokkain. Väittelyihin antautuminen vie voimia, joten kannattaa miettiä tarkkaan, voiko niihin osallistumisella saavuttaa jotain.