10 vinkkiä aloittelevalle ilmastotoimijalle

Onko ilmastotoiminta sinulle vierasta? Oletko vasta aloittamassa? Mietityttääkö jokin? 

Nämä vinkit aloittelijalle on kerätty ilmasto- ja ympäristötoiminnassa mukana olevilta vapaaehtoisilta. 

  1. Mieti ihan aluksi, missä olet hyvä tai millainen tekeminen tuottaa sinulle iloa. On tärkeää, että valitset sellaisen toimintamuodon, joka innostaa jo valmiiksi: se auttaa sinua jaksamaan. Tykkäätkö paperitöistä, laulamisesta, valokuvauksesta, kirjoittamisesta, ihmisten kohtaamisesta, käsitöistä, ruoanlaitosta? Kaikille taidoille on käyttöä. Jo puhuminen ilmastokriisistä tuttavien kanssa on teko. Tee omista hyvistä ja kestävistä valinnoistasi iso numero ja kannusta muita!  
  2. Aloita pienestä, lähetä vaikkapa palautetta yritykselle tai lähetä kaupungille jokin parannusehdotus. 
  3. Toimi olemassaolevissa ryhmissäsi. Ei ole välttämätöntä liittyä kansalaisjärjestöön tai liikkeeseen: voit ryhtyä toimimaan myös urheiluseurassasi, taloyhtiössä, käsityökerhossa, kuorossa, seurakunnassa tai ammattijärjestössä. Järjestäkää vaikka ympäristölukupiiri, luokaa oma päästövähennysprojekti tai ideoikaa ilmastoystävällinen lounaslista. On tärkeää, että asiaa ratkotaan ja siitä puhutaan kaikkialla inhimillisen elämän piirissä. 
  4. Monia asioita voi tehdä kotoa käsin ja digitaalisesti. Hyödynnä somekanavien mahdollisuuksia. Voit aloittaa vaikka erilaisten aloitteiden ja vetoomusten allekirjoittamisesta ja jakamisesta. Ota seurantaan järjestöjen ja paikallisten toimijoiden sosiaalisen median kanavat.
  5. Kutsu hyvä kaveri mukaan. Menkää yhdessä mielenosoitukseen, kirjoittakaa kimpassa mielipidekirjoitus tai käykää järjestön uusien illassa tutustumassa. 
  6. Etsi rauhassa sinulle sopivaa ryhmää tai yhteisöä. Järjestössä toimiminen on tehokasta, koska niissä tehdään pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin, ennen kuin sitoudut toimintaan. Omalta tuntuvaa porukkaa ei välttämättä löydy saman tien, joten anna itsellesi aikaa. Uusien illat ovat hyvä tapa tutustua toimintaan.
  7. Kerää ympärillesi liittolaisia tai ole itse sellainen. Mielenterveyden ja jaksamisen kannalta on hyväksi, jos löydät ihmisiä, jotka tukevat toimintaa, vaikka eivät aktiivisesti siihen itse osallistuisikaan. Kannusta ja rohkaise muita.
  8. Jos menet mukaan järjestön toimintaan, ota jokin rajattu tehtävä, jonka pystyt hoitamaan. Ole realistinen ajankäytön suhteen. Ota vastuullesi vain sen verran hommia, että aikaa jää lepäämiseen ja muuhun elämään. 
  9. Muista suhteellisuudentaju. Muutos ei ole pelkästään sinun harteillasi eikä yhdestä ihmisestä kiinni. Mitä enemmän ihmisiä on ilmastoliikettä rakentamassa, sitä parempi. On laskettu, että yhteiskunnalliseen muutokseen tarvitaan vain 3,5 prosenttia väestöstä. Suomalaisista se tarkoittaisi alle 200 000 ihmistä.
  10. Etsi mahdollisuuksia jakaa ja purkaa tuntemuksiasi. Kerää luotettava ja samanhenkinen ryhmä, jonka kanssa voi avautua vaikeistakin ympäristötunteista. Jos porukkaa ei ole käsillä, voit myös kirjoittaa tunteistasi. 

Lue myös:

Näin vaikutat omissa verkostoissasi

10 syytä lähteä mukaan ilmastotoimintaan

Järjestöt ja liikkeet

Ihminen kantaa isoa kylttiä, jossa lukee 1,5.
Kuva: Mika Baumeister / Norden.org