10 tapaa tehdä ilmastotoimintaa somessa

Miten ilmastotoimintaa voi tehdä somessa? Verkko- ja somevaikuttaminen on osa kansalaistoimintaa. Tässä 10 vinkkiä sometoimintaan.

  1. Allekirjoita ja jaa kansalaisaloitteita ja vetoomuksia. Kirjoita saatteeksi jotain henkilökohtaista, joka vetoaa sinun ystäviisi ja perheenjäseniisi. 
  1. Peukuta, jaa ja kommentoi muiden jakamia vetoomuksia ja muita somepäivityksiä, joissa puhutaan ekokriisistä. Sosiaalisen median algoritmit antavat eniten näkyvyyttä päivityksille, joihin reagoidaan tunteella. Sydän on paras reaktionappi. 
  1. Verkostoidu muiden ympäristöasioista somettavien kanssa. Liity someryhmään, jossa jaetaan ajatuksia ekokriisistä ja sen ratkaisuista. Saat uusia ideoita ja huomaat, miten moni ajattelee jo samoja asioita. Voit aloittaa esimerkiksi Ilmastotoiminta Suomi -Facebook-ryhmästä.
  1. Osallistu ilmastolakkoon verkossa. Ota kuva itsestäsi kyltin kanssa ja postaa se sopivien saatesanojen kanssa somekanaviin. Seuraa hashtageja #digitalclimatestrike ja #climatestrikeonline.
  1. Kerro omista ratkaisuistasi ja toiminnastasi. Jaa kuvia tapahtumista, joihin olet osallistunut, kutsu ystäviä mukaan ja kannusta muita kertomaan omasta ilmastotoiminnastaan. 
  1. Kommentoi paikallisissa asukas- ja kaupunginosaryhmissä ympäristöön ja ilmastoon liittyviä asioita. 
  1. Kysy yrityksiltä heidän omissa somekanavissaan, miten ilmastokriisi on huomioitu heidän toiminnassaan. Anna palautetta yritysten somepäivitysten alle, siellä tavoitat sekä yrityksen että sen asiakkaita. 
  1. Anna medialle kiitokset jutuista, jossa ekokriisiä on käsitelty hyvin. Hyvät palautteet jäävät usein antamatta, ja haukut saavat kommenttiosioissa ja julkisuudessa suhteettoman paljon tilaa ja painoarvoa.
  1. Lähesty poliitikkoja suoraan heidän somekanavissaan. Seuraa järjestöjen kampanjoita, joissa pyritään vaikuttamaan päättäjiin kansalaispaineen avulla. 
  1. Tee ja jaa ilmastomeemejä