Theo Levlin lobbaa ilmaston puolesta Climate Movessa

Theo Levlin

työtön, Climate Move (ent. Ilmastoveivi) -aktiivi, Helsinki

“Olin jo monta vuotta ajatellut, että haluaisin vaikuttaa ilmastoasioihin. Tuntui kuitenkin vaikealta hypätä mukaan ympäristöjärjestöihin, ja kun kaverini perusti Ilmastoveivi-kampanjan, lähdin saman tien mukaan.

Ilmastoveivissä ja nykyään Climate Movessa on toiminut minulle se, että teemme tosi monipuolisesti kaikkea ja kaikki pitää itse kehitellä alusta lähtien. Ei ole valmiita konsepteja. Kun saa hyvää feedbackia, se innostaa tekemään uusia juttuja.

Someosaamista ja sisua

Climate Movessa tarvitaan paljon monipuolista osaamista, erityisesti somessa. Tarvitaan ihmisiä, jotka oikeasti tuntevat Instagramin ja Facebookin esteettistä maailmaa ja myös kohderyhmiä ja markkinointia. Tarvitaan myös tyyppejä, jotka jaksavat käydä tapaamassa erilaisia organisaatioita ja kehitellä uusia yhteistyökuvioita. 

Tarvitaan hallinnointia ja ihmisiä, joilla on organisaatiokokemusta sekä ihmisiä, jotka jaksavat ottaa selvää ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä, soitella tutkijoille ja kysellä, miksi jokin asia pitäisi ajaa läpi politiikassa. Sen lisäksi pitää olla tahtoa ja sisua. 

Olen itse aika hyvä selittämään asioita ja sen lisäksi lähden helposti mukaan uusiin juttuihin. Tykkään käydä lobbaamassa poliitikkoja ja organisaatioita, ja olen ollut sen verran sanavalmis, että olen pystynyt hoitamaan meidän Twitter-tiliämme. Olen myös vähän uhrautujatyyppi, eli kun kukaan muu ei tee, minä teen. Sellaisiakin tarvitaan tässä liikkeessä välillä. 

Opin joka päivä jotain uutta. Järjestön kirjanpito oli kyllä yksi helvetti opetella. Sen lisäksi olen oppinut politiikasta, ilmastonmuutoksesta, poliittisesta päätöksenteosta ja markkinoinnista. On ollut aika mielenkiintoista oppia, miten massa käyttäytyy. Mainosmiehille nämä ovat varmaan ihan selviä juttuja. Itse olen ollut skeptinen sen suhteen, että massat käyttäytyisivät tietyllä tavalla, mutta ne tekevät sen. 

Climate Move on nuorten liike

Climate Movessa on aika nuorta porukkaa, 25 vuoden molemmin puolin. Useimmat opiskelevat ympäristö- ja valtiotieteitä. Mukana on myös jonkun verran graafikoita. Meillä on todella taitavia tyyppejä, ja ihmisillä on paljon erilaista osaamista. 

Vietän aikaa näiden ihmisten kanssa noin kymmenen tuntia viikossa. Oma sosiaalinen elämäni pyörii aika paljon vaikuttamisen ympärillä. Se on jännä välimuoto ammatillisesta ja kaverillisesta yhteisöstä. Tärkeimmät kaverit ovat kuitenkin tämän liikkeen ulkopuolella. 

Juttu jatkuu kuvien jälkeen. 

Climate Movessa piti olla parhaat bileet

Ilmastotoiminnassa jaksaa, jos ei tee liikaa muuta duunia. Parasta on, jos on puolipäivätyö. Jos tekee samalla täyspäiväistä työtä, kannattaa järjestää omaa ilmastotoimintaa superorganisoidusti ja merkitä päivään slotti, jolloin sitä tekee. Aina kun otat uuden tehtävän, katso kalenteria ja mieti, mahtuuko se sinne.

Climate Movessa jaksamisen on pitänyt perustua siihen, että meillä olisi parhaat bileet, mutta meillä ei ole koskaan aikaa pitää niitä bileitä. Jaksaminen on koetuksella, mutta huumori auttaa. Meidän kokoukset ovat yleensä hauskoja, ja välillä on vaikea pysyä asiassa. 

Loimme jotain, joka vaikuttaa julkiseen keskusteluun

Ilmastoveivissä oli hankalinta se, että meillä oli yhden agendan liike, joka ajoi vain yhtä asiaa eli ilmastojohtajuutta Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Emme voineet oikeastaan ottaa kantaa mihinkään muuhun, ja kun lähdimme perustamaan Climate Movea, päätimme että voimme ottaa kantaa mihin tahansa. Nyt sitten ongelma on se, että asiat ovat niin monimutkaisia, että hukumme siihen. Kannatan yhden asian liikkeitä! 

Meillä on ollut monta sykähdyttävää hetkeä. Ensimmäinen oli se, kun ilmoittauduin mukaan Ilmastoveiviin ja meitä oli yhtäkkiä 200 ihmistä, ja käsittämätön pärinä päällä: mitä me tehdään tällä jengillä. Se oli huikea määrä osaamista ja henkilöresursseja. Toinen oli se, kun saimme lanseeraustilaisuuden pystyyn ja tupa täynnä Valkoiseen saliin, ja yhtäkkiä Ilmastoveivi trendaa Twitterissä. 

Tuntui absurdilta, että olimme luoneet jotain, joka vaikuttaa julkiseen keskusteluun. Oli eeppistä, kun pääsimme luovuttamaan vetoomuksemme Tytti Tuppuraiselle Kansalaistorilla ja Darude soitti Sandstormia. 

Ota kaikki mukaan keskusteluun

Vinkkini uudelle ilmastotoimijalle ovat nämä: hyppää uuteen jengiin mukaan ja ota itsellesi joku yksi tehtävä, jonka hoidat alusta loppuun. sen ei tarvitse olla iso, mutta kun teet yhden jutun, sinulla on jonkinlainen side liikkeeseen. 

Älä ota liikaa paineita ilmastopolitiikan muuttamisesta. Se ei ole yhdestä ihmisestä kiinni, mutta yksi ihminen voi vaikuttaa hyvään suuntaan. Helposti tulee tunne, että ei saatu mitään aikaiseksi. 

Kun lähdet rakentamaan ilmastotoimintaa, rakenna samalla dialogia. Yritä ottaa kaikki mukaan toimintaan ja koeta tehdä keskustelusta mahdollisimman mukaansatempaavaa mahdollisimman monelle.”