Suvi Laukkanen teki aloitteen hiiliviljelystä ja perusti Amazon-kampanjan
Suvi Laukkanen
eläinlääkäri, Amazon-kampanjan perustaja, Helsinki
“Olen teini-ikäisestä asti ollut huolestunut siitä, mihin suuntaan asiat ovat menossa. Olen kaivannut jotain, mitä voin itse tehdä. Julkisuudessa ratkaisuehdotukseksi on tarjottu lähinnä valojen sammuttamista ja vastaavia tekoja, enkä pitkään tiennyt, millä muulla tavalla olisin voinut vaikuttaa.
Kun olin viimeisilläni raskaana, luin uutisia siitä, miten vakava tilanne on ja että on vain muutamia vuosia aikaa toimintaan. Siitä lähtien minulla on ollut entistä pakottavampi tarve tehdä asioille jotain.
Kaupungin nurmikot kukkakedoiksi
Olen miettinyt, miten voisin vaikuttaa myös positiivisesti eikä pelkästään vastustaa. Olen kokenut isoa tarvetta puolustaa ja rakentaa uusia hiilinieluja ja tehdä jotain, millä on positiivinen kädenjälki.
Aloin opiskella hiiliviljelyä, kun kuulin, että viljelytapoja muuttamalla voi perustaa hiilinielun viljelymaahan. Kun tähän lähdin, minulla ei ollut harmainta haisua siitä, miten tätä käytännössä toteuttaisin. Sitten 2018 bongasin Helsingin osallistuvan budjetoinnin, jossa kaikki kaupunkilaiset voivat esittää suunnitelmia ja äänestää niiden toteutuksesta.
Tein suunnitelman, jossa hiiliviljelyä soveltaen kaupungin nurmikoita korvataan kukkakedoilla, puilla ja pensailla. Ehdotus äänestettiin koko kaupungin OmaStadi-ehdotuksista neljänneksi.
Olemme koostaneet myös pienen hiiliviljelyasiantuntijaryhmän, jonka voimin suunnitelma on konseptoida ja laajentaa tätä muihinkin kaupunkeihin Sitran tsemppauksella.
Amazonin palo sai toimimaan
Kesällä 2019 palot Amazonin sademetsässä lisääntyivät huomattavasti. Oli järkyttävää, miten passiivisesti niihin on suhtauduttu ottaen huomioon, miten tärkeä hiilinielu sademetsä on. Näytti siltä, että ilmeiset vaikuttamisen mahdollisuudet jäivät käyttämättä, joten perustin oman Amazon-kampanjan.
Kampanjassa on kannustettu kirjoittamaan poliitikoille Mercosur-sopimuksen ratifioimista vastaan, sillä monien järjestöjen mukaan se pahentaa tilannetta ja lisää brasilialaisen lihan ja muiden ongelmallisten tuotteiden tuomista Eurooppaan.
Suomessa brasilialaista lihaa myydään varsinkin ravintoloissa, ja lainsäädäntömme edellyttää, että lihan alkuperä on näkyvästi esillä ennen ostopäätöstä. Palaako lautasellasi -kampanjassa yritämme saada ihmiset kiinnittämään huomiota asiaan. Sademetsien tuho on myös suomalaisten toimijoiden käsissä.
Perheen kanssa ilmastomarssille
Olen käynyt mielenosoituksissa tai auttanut järjestöjen yksittäisissä tapahtumailloissa. Tällaista pystyy tekemään helposti silloin, kun itselle sopii varsinkin, jos seuraa kanavia, joissa tapahtumista tiedotetaan.
Olen ollut mukana Hiilivapaa Suomen tilaisuuksissa, ilmastomarsseissa ja ilmastolakoissa. Olen eläinlääkäri, ja jossain vaiheessa aloin puhua asiasta myös vakiasiakkailleni niissä tilanteissa, joissa se on luontevaa.
Mieheni on mukana toiminnassa sen, minkä pystyy. Koen itseni todella onnekkaaksi, että olen löytänyt puolison, jonka arvot ovat niin lähellä omiani.
Myös lapsemme on ollut luontevasti mukana. Kun olimme ilmastolakossa yhdessä, hän jakoi flyereitä ja myöhemmin hän halusi spontaanisti huutaa ’ilmastotekoja’ isin kanssa kaupassa käydessään. Hän myös piirsi minulle kuvan, jossa Amazon-kampanja sammuttaa metsäpalon.
Vakavasti ottaen ratkaisu on meistä aikuisista kiinni, mutta on hauskaa, että koko perhe on mukana.
Toivo nousee toiminnasta
Kompostia kääntäessäni, kun on hyvin aikaa pohtia syntyjä syviä, mieleeni tuli mietelause: toivo nousee toiminnasta, ja toivo ilman toimintaa on itsepetosta. Ainoa keino saada toivoa on tarttua asiaan ja tehdä itse kaikki, mitä voi.
On parempi edes yrittää vaikuttaa asioihin kuin ajatella, että kaikki on toivotonta, ja odottaa tuhoa tekemättä mitään. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto, vaan päinvastoin asioiden tila on syy etsiä uusia tapoja vaikuttaa.
Olen joskus pohtinut, eivätkö ihmiset uutisoinnista huolimatta edelleenkään ymmärrä, miten akuutti tämä asia on: se ei tapahdu sadan vuoden päästä vaan meidän elinaikanamme.
On absurdia murehtia huoltosuhteesta, kun saamme olla kiitollisia, jos eläkeiässä elinolosuhteet ovat jotakuinkin ihmiselämälle kelvolliset. Senkin saavuttaminen vaatii valtavasti työtä.
Olen itsekin elänyt pikkulapsiajat, jolloin ei ollut resursseja mihinkään ylimääräiseen, ja siksi nostan esille sosiaalisen median voimaa. Voi satsata vaikka kerran viikossa viisi minuuttia siihen, että jakaa somessa jotain merkityksellistä ja suosittelee sitä kavereille, siitä on iso apu.”
OmaStadi on Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin ohjelma, jossa kaupunki antaa rahaa kaupunkilaisten omien ideoiden toteuttamiseen. Vastaavia on ympäri Suomea, esimerkiksi Tampereella, Tuusulassa, Oulussa, Lahdessa ja Riihimäellä.
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös
Ami Värtö tekee ilmastotoimintaa somessa
"Jos minulla on jokin keino vaikuttaa, koen, että minun täytyy käyttää se."
Mitä on kansalaistottelemattomuus ja suora toiminta?
Kokenut ympäristövaikuttaja kertoo, mitä hyötyä suorasta toiminnasta on.
Sonja Peschkow tekee ilmastotyötä ammattiliitossa
Suurin osa jäsenistä pitää erittäin tärkeänä ammattiyhdistysliikkeen ilmastotyötä.……