Planin nuoret ilmastotsempparit kiittävät päättäjiä, kun siihen on aihetta

Teksti: Niina Ratilainen, Plan Suomi

“Olen aina ollut kiinnostunut politiikasta ja erityisesti ilmastojutuista. Olen miettinyt pitkään, miten voisin itse nuorena vaikuttaa ilmastojuttuihin, ja Planilla aukeni hyvä ja mukava tilaisuus tarttua toimeen!”

Ilmastotsemppareiden toiminnassa kannustetaan päättäjiä tekemään ilmaston kannalta hyviä päätöksiä ja kiitetään kansanedustajia, jotka ovat pitäneet esillä ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä. Keväällä 2019 käytiin historialliset eduskuntavaalit – ilmastonmuutoksen torjunta nousi ensimmäistä kertaa vaalikeskusteluiden kärkeen. Hallituksen muodostuttua vaalien jälkeen tsempparitoiminnan perustamiselle oli kysyntää. Koululakot ilmaston puolesta olivat nostaneet ilmastonmuutoksen puolueiden ja ehdokkaiden teemoihin, mutta syksyn alkaessa oli tärkeää muistuttaa valittua eduskuntaa nuorille annetuista päätöksistä. Planin toimintaan lähteneet nuoret halusivat tsempata uutta eduskuntaa pitämään kiinni ilmastolupauksistaan.

Tsempparitoiminta jatkuu edelleen, sillä tsempattavaa riittää. Mukana toiminnassa on 25 nuorta yläkouluikäisistä kolmekymppisiin ja haku ryhmään järjestetään loppukeväästä. Tsempparit ovat lähettäneet kirjeet ministereille hallituksen ilmastokokouksen alla, laatineet ilmastojulisteet kansanedustajien sparraamiseksi ja vierailleet eduskunnassa päättäjätapaamisissa. Nuoret ovat vaikuttaneet niin kaduilla kuin kabineteissa. Ilmastotsempparit ovat osallistuneet ilmastomielenilmauksiin ja seuranneet eduskunnan keskustelupöytäkirjoja lähettäen kiitosviestejä kansanedustajille ilmastoa koskevista puheenvuoroista.

Nuorten ilmastotoiminnassa on olennaista, että työllä on aitoa vaikuttavuutta. Vapaaehtoistyössä vaikuttamisen parissa kuuluu saada tuntea, että omalla toiminnalla on merkitystä. Tsempparit ovat tuoneet nuorten ilmastoviestejä suoraan päättäjien työpöydille ja saaneet viesteilleen vastauksia. Planin ilmastotsempparitoiminnassa on ominaista löytää ne hetket, jolloin päättäjiä voi kannustaa ja kiittää ilmastotyöstä. Maailmaan mahtuu edelleen paljon kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan vastustusta. Tähän tsempparit tuovat päättäjille vastapainoa. Nuorille toiminta antaa kokemuksia konkreettisesta vaikuttamisesta, paikan oppia uusia taitoja ja tilaisuuden tutustua muihin ilmastonpuolustamisesta kiinnostuneisiin nuoriin ympäri Suomen.

Ilmastotsemppareita voi seurata twittertilillä @PlanTsempparit ja Planin somekanavissa. Haku ilmastsemppareihin järjestetään loppukeväisin.