Jeremias Lahtinen
Kuva: Joni Mäkinen
Toimijat4 MIN lukuaika

Jeremias Lahtinen kapinoi kestävän tulevaisuuden puolesta

Jeremias Lahtinen

lähihoitaja, Elokapinan aktiivi, Tampere

“Olen mukana Elokapinan Tampereen paikallisryhmässä. Olemme tehneet Tampereella performansseja ja pienimuotoista kansalaistottelemattomuutta, esimerkiksi Shellin solidaarisuusaktion, Koskikeskuksella toimintaa kulutuskulttuuria vastaan ja Fortum-kampanjointia yhteistyössä Greenpeacen kanssa. 

Elokapinassa pääsee luovasti toteuttamaan itseään. Meillä on hyvä porukka, ja vähän radikaalimpi meininki kiinnostaa minua. Minun on helppo osallistua toimintaan, joka joillekin muille on vaikeaa, esimerkiksi tulla kiinniotetuksi. Minun on ehkä vaikeampi mennä juttelemaan järkeviä poliitikoille ja tehdä lobbaustyötä. Muuttuvat tilanteet ja jännittävä luova kaaos on hauskaa ja motivoivaa. 

Empatiaa ja kohtaamista

Suorassa toiminnassa ja kansalaistottelemattomuudessa ihmisten kohtaaminen on tärkeä taito. Siinä ollaan aiheuttamassa häiriötä, ja se on aina konfliktitilanne. Jotkut ohikulkijat peukuttavat, ja toiset haluavat purkaa huonoa oloa, joka heille konfliktista tulee. 

Pahoittelemme tekemistämme, mutta myös tarjoamme selityksen sille, miksi asia on tärkeä. Elokapinassa harjoitellaan ymmärrystä, kohtaamista ihmisenä ja väkivallatonta vuorovaikutusta, ja harjoittelu auttaa meitä kohtaamaan haastavat tilanteet. 

On tärkeää suhtautua ihmisiin arvostavalla ja ymmärtävällä tavalla eikä tuomita mielipahaa. On ymmärrettävää, että sitä syntyy, kun arkirutiinit rikotaan ja ihminen ei ehkä pääse liikkumaan niin kuin haluaisi. 

Pitää olla nöyränä ja valmiina tuntemaan empatiaa monenlaisia ihmisiä kohtaan. Emme hae vastakkainasettelua vaan toimia kaikkien puolesta. Sen täytyy olla pohjavire. Vaikka estämme vaikkapa auton pääsyn ostoskeskukseen, haluamme ihmisille hyvää, ja se ajatus pitää saada välitettyä.

Kapinaa muutoksen takia

Elokapinan pohja-ajatus on kapinoida, jotta saisimme luotua kestävämmän kulttuurin ja pakottaisimme yhteiskuntaa muuttumaan kestävämpään suuntaan. Sitä kohti tarvitaan laaja kansanliike, joka pystyy aiheuttamaan toistuvaa ja laajamittaista häiriötä, jotta tulisi pakko tehdä muutos.

Kansalaistottelemattomuus on yksi keino, ja se voi myös inspiroida muita ihmisiä toimintaan: vastareaktiona joku voi ajatella, että haluaa vaikuttaa toisenlaisella tavalla ja alkaa toimia politiikassa. 

Minulle toiminta helpottaa ympäristökriisiin liittyviä tunteitani ja antaa yhteisön, jossa olla ja tehdä. Koska Elokapinassa tavoitellaan yhteiskunnallista kulttuurin muutosta ja uusiutuvaa kulttuuria, se heijastuu myös liikkeen toimintatapoihin. Elokapinassa annetaan tilaa ja hyväksytään tunteet ja kokemukset. 

Poliisi-isä ei tuomitse

Äidiltä ei ole tullut toiminnastani poikittaista sanaa, ja hän on ollut myös taloudellisena tukena. Minulla on tulossa juuri yhden sakon eräpäivä, ja äidiltä tuli minulle satanen, eli juuri sen sakon suuruus. 

Iskän kanssa asia on vähän monimutkaisempi, sillä hän on poliisi. Olemme käyneet saunassa kiinnostavia keskusteluja, ja hän haluaisi kannustaa minua enemmänkin uusiutuvan kulttuurin rakentamiseen. 

Elokapinan tavoitteenahan on juuri luoda uutta kulttuuria konkreettisesti rakentamalla, ja isä haluaa auttaa siinä. Hän on esimerkiksi ehdottanut hirsirakennuskommuunin rakentamista Pirkanmaalle. Vaikka ihan täyttä hyväksyntää ei ole, hän ei tuomitse vaan antaa tilaa omille valinnoilleni. 

Poliisin asiakkaat ovat usein rikollisia, eivätkä monet aktivistit sovi tähän rikollisen rooliin. En itse ole ollut koskaan missään fyysisessä vaarassa. Asioista voi neuvotella. Voi esimerkiksi päättää, käveleekö poliisiautolle vai tuleeko kannetuksi. 

Poliisit ovat ihmisiä, jotka tekevät työtään, ja hekin saattavat jakaa asiasta samantapaisia ajatuksia, mutta heillä on lailliseen toimintaan perustuva näkökulma. Vertaan pidätetyksi tulemista perfomanssiin, jossa poliisi on yksi esiintyjistä. Poliisia saattaa ärsyttää, että heidät otetaan mukaan vastoin tahtoaan ja pois rikosten parissa tehtävästä työstä. Kohtaamisia voi harjoitella etukäteen. 

Yhdessä tilanteessa ehdotin, että vartija taluttaa meidät pois, ja näin tehtiin. Jotkin vartijat ovat kommentoineet, että he ovat asian puolella, mutta he joutuvat työnsä puolesta poistamaan meidät.”