Emmi Liinalaakso toimii soiden puolesta

Emmi Liinalaakso

Suomanifestin aktivisti, Tampere

Emmin haastattelu katsottavissa myös Youtubesta.

“Olen mukana Suomanifesti-nimisessä kansanliikkeessä. Perustimme Suomanifestin kolmen muun kansalaisen kanssa lokakuussa 2019, koska olimme huolestuneita viimeisimmästä IPCC:n raportista ja ylipäätään ilmastokriisistä ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta. 

Valitsimme toimintakeinoksemme kansanliikkeen, koska halusimme toimia kevyellä organisaatiolla, jotta päätöksentekomme ja muu toiminta on mahdollisimman helppoa. Pystymme reagoimaan asioihin ja tekemään päätöksiä nopeasti ja toimimaan ketterästi. 

Turvetuotannon lopetus on helpoin tapa vaikuttaa

Turvetuotannon alasajo on ilmastokriisin suomalainen ratkaisu. Meidän mielestämme suomalaisten velvollisuus on toimia oman ilmastohäpeäpilkkumme osalta, ja helpoin ja kustannustehokkain tapa vaikuttaa ilmastoon on lopettaa turvetuotanto.

En ole suoasiantuntija vaan ihan tavallinen kansalainen. Minulla ei ole esiymmärrystä soidensuojelusta tai turvetuotannosta, mutta olen kampanjan aikana oppinut valtavasti. Kaikki tieto, jota olen saanut, on tullut matkan varrella asiantuntijoilta.

Meillä on Suomanifestissa tosi hyvä pieni porukka. Olemme tasavertaisia toimijoita, mutta minulle päätyvät usein ne tehtävät, joissa tehdään haastatteluita tai muulla tavalla edustetaan. 

Mikko Neuvo vastaa kaikesta, mikä liittyy markkinointiin tai someen tai verkkoon, ja Marjaana Tammela on erikoistunut tapahtumien järjestämiseen ja on hyvä ottamaan kontakteja esiintyjiin. Anni Toikkanen on meillä hyvä yleisjantunen. Suomanifestissä me kaikki pääsemme tekemään sitä, missä olemme hyviä. 

Protesti jalkautui suolle

Suomanifesti on lyhyen olemassaolonsa aikana saanut aikaan jo huikeita saavutuksia. Järjestimme infotilaisuuksien lisäksi marraskuussa 2019, eli vasta kuukausi toiminnan aloittamisen jälkeen, mielenilmauksen Miehikkälään. Järjestimme protestin suolla, sillä meistä oli tärkeää järjestää tapahtuma siellä, missä tuhokin tapahtuu. 

Mielenosoitukset Raatihuoneen tai Eduskuntatalon portailla ovat tärkeitä, mutta niissä ei konkreettisesti näy se, miltä suo näyttää ennen tai jälkeen tuhon, jota turvetuotanto voi sille tehdä. Saimme tapahtumaan mukaan nuoren ilmastoaktiivin Atte Ahokkaan sekä Heidi Hautalan, jolla on mökki alueella ja jolle asia on siksi erityisen tärkeä. 

Menimme paikalle 50 hengen tilausbussilla, ja marssimme maastossa ja pidimme puheita. Saimme hienosti porukkaa mukaan ja mediahuomiota asialle paikallisradiossa, lehdissä ja Ylen uutisissa. 

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Paikalliset lähtivät mukaan Miehikkälässä

Turvetuotantoalueilla tai siellä, mihin uutta turvetuotantoa suunnitellaan, on ihmisiä, jotka ovat turvetuotannon puolella, mutta myös sitä vastustavia. Monilla paikkakunnilla asukkaat ovat aktivoituneet omaehtoisesti esimerkiksi tekemällä valituksia Vapon uusista turvelupahakemuksista, ja riippuu heistä itsestään, haluavatko he lähteä näkyvämmin meidän kanssamme protestoimaan. 

Miehikkälässä saimme muutamalta paikalliselta Vapon vastustajalta todella lämpimän vastaanoton ja paljon yhteistyötä, josta olimme tosi iloisia. Meille tarjottiin kahvit ja voileivät ja opastusta suolla, ja he osallistuivat protestiin. Pyrimme seuraavassakin kohteessa saamaan ainakin paikallisen oppaan.

Joukkovoima vahvistaa

Haluan kannustaa kaikkia toimimaan kansalaisaktivismin keinoin. Se on hyvä, tehokas ja siitä kiva tapa, että se auttaa samalla myös ilmastoahdistukseen. Kun tilanne vaikuttaa oikein toivottomalta, joukkovoiman tunne on huikea, kun kokoonnutaan yhteen ja suunnitellaan toimintaa. Mielenilmauksissa ja muissa tapahtumissa tuntee, että ei ole yksin.

Jos tuntuu siltä, että ei tiedä mistä aloittaa, kannattaa lähteä lähimpään paikallisyhdistykseen mukaan. Järjestöjä on monilla paikkakunnilla. Tai voi ottaa kavereiden kanssa asiakseen tehdä jonkin oman tempauksen. Riittää, että on ihan tavallinen kansalainen. Rohkeasti vain!”