Emma Pohja järjestää Luonto-Liiton kanssa tapahtumia Tampereella

Emma Pohja

Luonto-Liiton ilmastoryhmän aktiivi, Tampere

“Olen mukana Luonto-Liiton ilmastoryhmässä. Se on toimintaryhmä, joka puolustaa ilmastoa kansanomaisilla tavoilla tekijöiden osaamisen mukaan. Olemme järjestäneet tempauksia ja tapahtumia, esimerkiksi mielipidekirjoitusiltoja, ja lähettäneet viestejä päättäjille. Olemme myös hiihtäneet lumettomalla Hämeenkadulla Tampereen keskustassa ja etsineet kadonnutta talvea.

Vaikuttamiskeinojemme valikoimaan kuuluvat myös muun muassa mielenosoitusten järjestäminen sekä työpajat ja kouluvierailut nuorille. Ryhmämme toiminta on tasa-arvoista ja tekijälähtöistä, eli päätämme yhdessä, mitä lähdemme tekemään, ja kaikki voivat osallistua itselleen sopivalla tavalla.

Olin jo aikaisemmin mukana Luonto-Liiton toiminnassa, koska minua kiinnostaa luonnonsuojelu ja luontoharrastus. Kun 2018 kansainvälinen ilmastoliike alkoi herätä, myös Luonto-Liittoon perustettiin valtakunnallinen toimintaryhmä. Olin mukana perustamiskokouksessa ja aloin Tampereen ryhmän yhteyshenkilöksi. 

Lähdin mukaan toimintaan, koska ilmastokriisi on niin vakava asia, että sitä pitäisi yrittää ratkaista pontevammin kuin mitä nyt tehdään. Se vaikuttaa kaikkiin yhteiskunnan osa-alueisiin, ja mielestäni meidän tavallisten kansalaisten kannattaa vaatia päästöjen vähentämistä ja yhteiskunnan muuttamista ilmastoystävällisemmäksi.

On ollut hienoa nähdä, että eri yhteiskunnan sektoreilla on lähdetty ratkaisemaan ongelmaa. Silti ajattelen, että työtä on paljon tehtävänä ja päästöjä vähennettävänä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Yhdessä tekemällä saa enemmän aikaiseksi

Itselleni se aika, jonka olen ollut aktiivisena ryhmässä, on ollut todella antoisaa. Olen oppinut paljon siitä, miten tavallinen ihminen voi vaikuttaa asioihin, mitä kaikkia keinoja on ja miten hienoa yhteistyö on: se antaa tukea ilmastoahdistuksen keskellä, ja yhdessä tekemällä myös saa paljon enemmän aikaiseksi kuin yksin väkertämällä. Porukassa voi myös jakaa huolta maailman tilasta. 

Olen päässyt hyvin hyödyntämään omaa osaamista ja sitä, mitä tiedän vaikkapa ryhmien ohjaamisesta, vetämisestä, tapahtumien organisoimisesta tai markkinoinnista. Olen ollut yhtä lailla leikittämässä lapsia perheiden syystapahtumassa kuin järjestämässä mielenosoitusta ja neuvottelemassa poliisin kanssa reitistä. 

Tulee hetkiä, jolloin toiminta väsyttää ja haluaisi lyödä hanskat tiskiin. Ainakin meidän ryhmässämme on niin paljon osaavia ihmisiä, että pystymme aina jakamaan vastuita ja vaihtamaan roolia siinä, kuka vetää tapahtumaa, kuka johtaa kokouksia, kuka tekee muistiinpanot, kuka tekee mainoksia.

Itseäni auttaa se, että olen opetellut vapaaehtoistöiden rajaamista ja minulla on muitakin harrastuksia. Osaan ottaa lomia tästä hommasta ja tehdä välillä jotain aivan muuta. 

Tule osaksi kansanliikettä

Jos haluaa mukaan, kannattaa etsiä paikallinen toimintaryhmä, joka jo tekee ilmaston hyväksi asioita. Ryhmiä ja järjestöjä on paljon, eikä pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Tosi monenlaisille ihmisille löytyy mieluista tekemistä. Kannattaa vain mennä mukaan johonkin tapahtumaan rohkeasti. Se voi olla kokous, tempaus tai vaikka lobbausilta. Ihmiset ovat löytäneet meidänkin ryhmäämme mukaan hyvin erilaisia reittejä. 

Näin vuoden 2019 aikana konkreettisesti, miten iso vaikutus kansanliikkeillä on politiikkaan, julkiseen keskusteluun ja kansainväliseen keskusteluun. Kun yksi pieni ihminen lähtee mukaan kansanliikkeeseen, hän voi olla osana vaikuttamassa yhteiskunnalliseen keskusteluun, siihen mitä asioita päättäjät ajavat ja jopa siihen, miten yritykset toimivat. Nyt yrityskentässä on uudella tavalla herätty ilmastoasioihin ja oman toiminnan päästöjen vähentämiseen. 

Vuonna 2019 järjestimme ilmastoryhmän kanssa kansainvälistä ilmastolakkoa Tampereella. Silloin lakkoja oli useita joka mantereella. Tampereen tapahtumaan tuli yllättäen yli tuhat lasta ja nuorta, joka on Tampereen mittakaavassa todella iso mielenosoitus.

Nuoret ja lapset saivat siellä äänensä kuuluviin, ja se oli tosi liikuttavaa ja vaikuttavaa. Oli vavisuttavaa, kun kuuli, että ala-asteikäiset puhuvat ilmastokriisistä järkevämpiä kuin monet aikuiset, poliitikot tai muut vallanpitäjät.”