Ami Värtö
Toimijat, Verkko­vaikuttaminen5 MIN lukuaika

Ami Värtö tekee ilmastotoimintaa somessa

Ami Värtö

yrittäjä, opettaja, Pallon kokoinen elämä -blogin perustaja ja somevaikuttaja

“Pidän Instagramissa ilmastoaiheista tiliä Pallon kokoinen elämä ja saman nimistä blogia. Päädyin ilmastoasioiden pariin lokakuussa 2018, kun IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin. Se iski minuun tosi kovaa, se oli suorastaan sokkiherätys.

En ollut tajunnut, että tilanne on niin vakava ja että olemme niin huonossa jamassa. Ajattelin heti, että minun on pakko yrittää tehdä tälle asialle itse jotain. Seuraavana päivänä perustin Instagram-tilini. 

Olin hoitovapaalla, ja minulla oli hyvin aikaa tehdä tilille sisältöä melkein joka päivä. Olen koulutukseltani luokanopettaja. Minun piti palata hoitovapaalta töihin, mutta koin että ilmastoasiat ovat niin tärkeitä ja akuutteja, että ne menevät kaiken edelle. 

Sain vuoden virkavapaata, perustin toiminimen ja olen nyt keskittynyt ilmastoasioihin työkseni. Olen kirjoittanut esimerkiksi ilmastoaiheisia artikkeleita ja teen tarkkaan harkittuja yhteistöitä Instagram-tilini kautta. 

Toiminnasta tukea ilmastoahdistukseen

Someaktivismi oli ensimmäinen idea, joka tuli mieleeni ja jonka pystyin toteuttamaan helposti. Sen lisäksi olen ollut esimerkiksi Climate Aid -konsertin vapaaehtoistiimissä ja olen järjestämässä Power Shift -ilmastotapahtumaa. 

Välitän somessa tietoa, jaan uutisia ja omia ajatuksiani ja yritän saada ihmiset heräämään ilmastoasioihin, vastuullisuuteen, ekologiseen elämään ja eläinten oikeuksiin. Olen saanut apua ja tukea omaan ilmastoahdistukseeni ja pystynyt itse tarjoamaan vertaistukea monille seuraajille. 

Olen oppinut hirveästi uutta. En koe olevani vieläkään asiantuntija, mutta tietämystä on karttunut matkan varrella. Saan motivaatiota siitä, että on vain pakko: ei ole muuta vaihtoehtoa. Jos minulla on jokin keino vaikuttaa, kyllä minä koen, että minun täytyy käyttää se.

Negatiivista palautetta ei juuri tule

Olen tykännyt paljon vuorovaikutuksesta ja kontakteista ihmisten kanssa. Saan lähes kaikista aiheista kommentteja, ja palaute on enimmäkseen hyvää. Voisi kuvitella, että tuhansiin seuraajiin mahtuu kaikenlaista öyhöttäjää, mutta negatiivisia viestejä ei tule juuri ollenkaan. Jos tulee kriittisempää palautetta, yritän vastata asiallisesti ja kaivaa lähteitä, jos toisella on faktat hukassa. 

Tulee todella hyvä mieli, kun joku kertoo seuranneensa minua jo pitkään ja oppineensa paljon uutta. Eräs nuori kertoi, että hän oli saanut perheensä luopumaan Thaimaan-matkasta. Hän oli seurannut tiliäni ja päättänyt, että hän pystyy vaikuttamaan tähän asiaan. 

Eduskuntavaalien aikaan nuori seuraaja kertoi, että kun hän ei itse pystynyt alaikäisenä äänestämään, hän oli seurannut ilmastovaalistoorejani ja tajunnut, että hän pystyy vaikuttamaan omiin vanhempiinsa. Hän oli jutellut äitinsä kanssa ja kysynyt, voisiko äiti äänestää eduskuntavaaleissa jotakin ilmastoasioita ajavaa ehdokasta. Äiti oli sanonut, että ”voisin mä varmaan äänestää, jos se on sulle tärkeää”. Se oli mieleenpainuva ja hieno juttu.

Ekosomettajat laajensivat verkostoja

Ilmasto- ja ekokuplassa eläminen vaikuttaa ajatteluun joka päivä ja kaikissa asioissa, ja on vaikea ymmärtää, että kaikki eivät vielä ajattele asioita samalla tavalla. Kun luen uutisia, usein ihmettelen, miksi tässä ei ole ilmastonäkökulmaa. 

Ehkä kaverit miettivät, uskaltavatko he kertoa minulle lomamatkoistaan tai kutsua minut kotiinsa, jos he eivät kierrätä, mutta en ole huomannut, että ystävyyssuhteet olisivat kärsineet. En myöskään yleensä itse ole se, joka nostaa ilmastoasiat keskustelun aiheeksi ystävien kanssa vaan yleensä aloitteen tekee joku muu. 

Sosiaaliset verkostoni ovat laajentuneet. Vanhoja kontakteja ei ole jäänyt pois, mutta tuttaviin on tullut lisää ilmastoasioiden parissa aktiivisia tyyppejä. Meillä on Facebookissa Ekosomettajat-ryhmä, johon saa liittyä kuka tahansa, joka haluaa tehdä itse ekosomea tai jakaa yksityisellä tilillään ilmasto- tai ekoasioita. 

Tee sitä, mikä tuntuu omimmalta

Minulle on ollut tässä toiminnassa hyötyä sosiaalisuudesta, verkostoitumisesta ja siitä, että tykkään käyttää somea. Kanavalle on tullut hyvin seuraajia, kun olen jaksanut olla aktiivinen, ja olen itsekin halunnut saada asioista tietoa ja seurata uutisia. Olen ollut monessa mukana ja olen lähtenyt erilaisiin vapaaehtoishommiin mukaan. Tykkään tutustua ihmisiin enkä koe hankalaksi mennä tilaisuuksiin tai porukkaan, josta en tunne ketään.

Kannattaa miettiä, mistä tekemisestä eniten tykkää ja mikä tuntuu omimmalta jutulta. Onko se kirjoittaminen, valokuvaaminen, piirtäminen tai taide? Vai haluaako sosiaalisia kontakteja, haluaako mennä järjestöön mukaan vapaaehtoistoimintaan? 

Jokaiselle löytyy oma tapa vaikuttaa, ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Aloita pienin askelin, muista levätä ja tiedosta, että maailman pelastaminen ei ole yhden yksilön harteilla. Hae vertaistukea ja juttele muiden samoja asioita kokeneiden kanssa. Älä uuvuta itseäsi, sillä uupuneesta ilmastotoimijasta ei ole hyötyä kenellekään, vähiten ilmastolle.

On vielä niin paljon tehtävää, ettei voi luovuttaa.”